Osvrt na 8. sjednicu Općinskog vijeća Bugojno – Bezakonje na djelu

http://www.bugojno-danas.info/adriatic-osiguranje-d-d-lider-na-trzistu-osiguranja-u-bih/

U srijedu, 20.12.2017. je održana VIII (osma) redovna sjednica Općinskog vijeća.

Podsjećamo, sjednice Općinskog vijeća u Bugojnu nisu baš česte, tako da za više od godinu dana Općinsko vijeće je imalo tek 8 sjednica.

Zbog aktuelnih dešavanja u proteklom periodu, Klub vijećnika SDP-a tražio je da se predloženi dnevni red sjednice dopuni sa još tri tačke, a to su:

1. Informacija u KSC-u Bugojno nakon ostavke direktora Vahida Durakovića
2. Informacija o stanju u JP Vodovod i kanalizacija
3. Izvještaj o provedenim izborima u mjesnim zajednicama

Naravno, predložene dopune nisu usvojene. Izgleda da vladajućoj većini ne odgovara ništa što opozicija predlaže, jer je već poznato da ne rade u interesu naroda, već jedino za svoje lične interese.

Navikli smo se na to da načelnik i vladajuća SDA već godinama nagomilane probleme u Općini Bugojno guraju pod tepih, a da se bave nekim trivijalnim pitanjima od kojih samo oni imaju lične koristi.

Postavlja se pitanje da li je na sjednicama općinskog vijeća redovna tačka dnevnog reda „vijećnička pitanja“ potpuno bespotrebna jer vijećnici na postavljena pitanja skoro nikad ne dobijaju odgovor, a i oni koji dobiju, odgovori su vrlo nejasni. Očito nekome ili nekima nije u interesu da se radi za dobrobit naše općine, iako vijećnici postavljaju pitanja koja su u interesu čitave lokalne zajednice i ljudi koji žive u njoj. Stiče se dojam da se zaboravilo da su i vijećnici kao i načelnik Općine Bugojno izabrani voljom naroda, te bi u najmanju ruku trebali da opravdaju dato povjerenje.

Bez obzira što na prošloj sjednici vijećnici SDA i Nezavisne liste nisu uspjeli sprovesti bezakonje, i ovaj put se na dnevnom redu našla tačka Razrješenje i imenovanje predsjednika Nadornog odbora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Bugojno. Očekivalo se barem ovaj put da će vijećnici SDA svoje ciljeve makar uokviriti u zakon, međutim, ni ovaj put to se nije desilo, tako da smo i na ovoj sjednici vidjeli svjesno kršenje zakona. Naime, bez obzira što smo ukazali na bezakonje, sa 11 glasova vijećnika SDA i dva kupljena glasa vijećnika Nezavisne liste Samira Šečića i Mustafe Ugarka izglasano je da predsjednik Nadzornog odbora JKP „Vodovod i kanalizacija“ bude čovjek koji uopće nije konkurisao za spomenuti Nadzorni odbor.

Pored ove i sve druge nezakonite odluke Vijeća donesene su zahvaljući rukama pomenute većine.

Da su i vijećnici vladajuće većine itakako svjesni da su kršili zakon i da se boje suda javnosti govori i činjenica da lokalni medij RTV Bugojno ovaj put nije emitovao snimak sjednice. Svima je poznato da RTV Bugojno je itekako pristrasan medij, naklonjen SDA, te je sasvim očekivano da nisu emitovali sjednicu na kojoj su vijećnici SDP-a, DF-a i SBB-a argumentovano ukazivali na propuste vladajuće većine.

Iako je Vijeće imalo obavezu da do kraja 2017.godine usvoji Budžet Općine Bugojno za narednu godinu to se nije desilo, čak i razmatranje nacrta budžeta je odgođeno za neku narednu sjednicu.

Ono što je veoma bitno za načelnika općine jeste da je vijeće izglasalo Odluku o privremenom finansiranju Općine Bugojno za period januar-mart 2018. godine.

Na taj način mu je omogućeno da nastavi trošiti novac građana Bugojna, a da zahvaljući svojoj stranci nije obavezan podnositi izvještaj o utrošku istog kao što to nije radio ni prethodne tri godine.

Čekamo neke, očito, bolje dane kada će biti zakazana 9. sjednica Općinskog vijeća u nadi da će ipak u 2018. godini se raditi efikasnije, sa češćim održavanjem konstruktivnih sjednica, koje će za rezultat imati napredak naše općine.

OO SDP BiH Bugojno

http://www.bugojno-danas.info/novogodisnji-popust-iz-bugojna-do-mostara-sa-autoprevozom-za-3-km/ http://www.bugojno-danas.info/stiglo-najvece-priznanje-od-facebooka-facebook-stranica-bugojno-danas-dobila-plavu-znacku/