BUGOJNO: Udruženje žena “Burma” počelo sa radom: Cilj udruženja je očuvati sve što je tradicionalno i bosansko

Danas sa početkom u 12 sati, svečano je sa radom počelo udruženje žena “Burma” u Drvetinama kod Bugojna.

Prekrasno uređena prostorija udruženja se nalazi u Osnovnoj školi Drvetine.

Današnjem svečanom otvaranju su prisustvovali načelnik Bugojna Hasan Ajkunić i v.d. direktor JKUP Čistoća Emir Sarajlić ispred kantonalnog zastupnika SDA u skupštini SBK Amira Šečibovića i potpredsjednice Federacije BiH dr. Melike Mahmutbegović koji nisu mogli prisustvovati zbog ranije ugovorenih obaveza. Emir je pozdravio prisutne kao stanovnik mjesne zajednice Drvetine i čestitao na pokretanju udruženja i prenio pozdrave i selame od Amira i dr. Melike te je i u njihovo ime čestitao osnivanje udruženja “Burma” koje će čuvati tradicionalne bosanske vrijednosti koje neće biti bačene u zaborav.

Također, svečanom otvaranju su prisustvovali i članovi udruženja Donna kao i Šida Kalbić ispred udruženja Đerđef koja je ponosno istakla dvije zahvalnice koje je dobila u lično ime i ime udruženja Đerđef za humanistu decenije.

Velika zahvala pripada i direktorici Osnovne škole Drvetine Almi Čizmo uz čiju pomoć je udruženje žena Burma dobilo prostorije u O.Š. Drvetine.

Načelnik Hasan Ajkunić nije krio riječi zadovoljstva:

“Mogu kazati da sam sretan što to ovaj grad ima. Ova sofra pokazuje da BiH ima tradiciju, da naše žene imaju tradiciju. Prenosim vam veliku čestitku od potpredsjednice FBiH Melikom Mahmutbegović, šalje vam svima pozdrave, žao joj je što nije danas ovdje, ali s vama je ovdje. Neka vas prati sreća i zdravlje. Javno ću kazati da ćemo ponuditi našem udruženju Burna da povodom dana općine 20. maja 2018. godine dobije jedan dan da prikažu javnosti šta udruženje radi i šta su uradili od dana osnivanja.”

Predsjednica udruženja Burma Refija Gazić je presretno kazala:

“Cilj udruženja je očuvati sve što je tradicionalno i sve što vodi nekako našem tom bosanskom očuvanju, tradiciji. Brojimo 26 članova. Jako je važno da žene pokažu da tradicionalnim putem možemo i ekonomski očvrsnuti i da ćemo to uspjeti.”

Na upit zašto naziv Burma, Refija ističe:

“Burma je nekako simbol svake žene. Svaka djevojka teži da nosi burmu, a svaka žena ima burmu. Mi smo majke, mi smo kraljice, mi smo ti koji čuvamo naše obitelji”.


https://www.bingotuzla.ba/2018/10/15/za-pocetak-sedmice-dodatno-snizeno-15-10-17-10-2018/ https://www.bugojno-danas.info/stiglo-najvece-priznanje-od-facebooka-facebook-stranica-bugojno-danas-dobila-plavu-znacku/