BUGOJNO: “Ne znam šta je bolje, da li skinuti snijeg s maline, ili ne?”

https://www.youtube.com/channel/UCbf4p5GG_BZy4h6RxQV8D2w?sub_confirmation=1

Posljednji snijeg pričinio je štete na pojedinim poljoprivrednim kulturama, ali ne u mjeri koja bi se mogla okarakterizirati da je dramatična, kazali su za Agenciju Fena poljoprivredni stručnjaci u resornoj službi Općine Bugojno.

Međutim, postoji bojazan da bi se stanje u voćnjacima i malinjacima moglo pogoršati, ako se tokom noći temperatura spusti za još koji podiok ispod nule.

Naime, zbog težine snijega već je došlo do pucanja jednog broja, uglavnom ranije oštećenih grana i izdanaka.

Vlasnici poljoprivrednih parcela su, u više navrata, tresli snijeg s grana i stabljika, kako bi spriječili njihovo savijanje i eventualno pucanje. Strahuju, ipak, da bi se situacija u voćnjacima i malinjacima mogla pogoršati i da bi tek napupali cvjetovi i listovi mogli biti uništeni, s obzirom na to da su meteorolozi najavili novo zahlađenje i mraz.

Toga se pribojava i Hatidža Čatić iz naselja Drvetine koja je na površini od četiri duluma zemljišta, skupa sa kćerkom i zetom, zasijala malinu sorte „vilamet“.

Ne znam šta je bolje, da li skinuti snijeg s maline, ili ne. U svakom slučaju, danas je puhao i vjetar, pa su sadnice većinom ogoljene. Ako krene mrznuti, neće biti dobro – kazala je.

Ne smije ni pomisliti, kaže, šta bi se moglo desiti ukoliko temperatura bude otišla „duboko u minus“.

Još trpimo posljedice lanjskog snijega, koji je pao u maju. Dosta sadnica se osušilo, tako da bi nas dodatna šteta uništila. Strah me da na to i pomislim, jer od poljoprivrede svi živimo. Niko nije zaposlen – naglasila je.

Dodaje da se već nekoliko godina bavi rasadničkom proizvodnjom, i da u dva plastenika dimenzija stotinu, i trideset kvadrata, trenutno uzgaja rasad paradajza i paprike.

Zbog hladnoće, morali smo dodatno zaštititi određena mjesta u plastenicima. Nadam se da će uskoro otopliti i da ćemo mi, poljopivrednici, mirnije spavati. Ovako, stalno smo pod pritiskom da bi, sve što smo uložili, moglo nestati – zaljučila je.

fena

http://www.bugojno-danas.info/dobrodosli-u-kraljevstvo-bureka-pekara-princ-na-ulazu-u-bugojno-privlaci-putnike-iz-cijelog-svijeta/ http://bit.ly/ka14062018 http://www.bugojno-danas.info/stiglo-najvece-priznanje-od-facebooka-facebook-stranica-bugojno-danas-dobila-plavu-znacku/